Det er ikke nogen hemmelighed – de fleste servicefag skriger på arbejdskraft. Mange er nød til at sige nej til kunder fordi de ikke har folk nok. Det er jo helt tosset
De økonomiske konsekvenser ved at få løst det her problem er til at tage og føle på. Det betyder rigtigt meget at vi ikke bare har nok folk, men at vi også har de rigtige folk.
Når vi ikke kan finde folk er det ikke pga COVID, Krigen i Ukraine eller en doven generation af unge.
Det handeler i al sin enkelhed om at vi ikke er i stand til at tilbyde jobs der er tilstrækkeligt attraktive.
Aha tænker du mere i løn! Så er den fikset.
Desvære er det i de færrest tilfælde løn det handler om.
Kvaliteten af nærmeste leder er afgørende
Den væsentligst grund til at folk forlader et job er relationen til nærmest chef – (de vil ofte ikke være ved det, men der er rigtig meget research der viser at det er sådan det hæger sammen)
Groft forenklet er nærmeste chef grunden til at de rejser eller grunden til at de bliver.
De fleste der bliver forfremmet til en mellemledere stilling bliver det pga deres faglige kompetencer. De har gjort sig bemærket ved at være gode til jobbet. De får løst opgaverne.
Så kaster vi dem ud i ledere rollen og glemmer i farten at det er et helt andet andet skill sæt.
Måske sender vi dem på et kursus eller to – de kommer hjem med fine A4 mapper – Lederkursus Modul 1 +2 som de stolt sætter i reolen .
Men adfærden.. ja den er uforandret. De løber stadig ind i de samme problemstillinger.
Det er ikke mange af os der radikalt ændre adfærd efter et par dages internat kursus.
Det her gik op for mig for mange år siden da jeg sad som øverste chef for 500+ medarbejder i Cape Town Sydafrika. Jeg sendte også mine mellemledere på kursus og blev frustreret over de udeblivende forandringer.
Så jeg satte mig for at researche hvad der skal til for at voksne ikke alene lærer men også bringe den nye læring i anvendelse. Det er faktisk ret veldokumentetret:
For at ændre adfærd skal der 4 ting til
- Vi skal ha noget ny input ( ny viden)
- Vi skal kunne relatere den nye viden til vores nuværende jobsituation, så det giver mening
- Vi skal arbejde med stoffet over tid ( gerne 10-12 uger) i en veksel virkning mellem at lære noget, prøve det af i praksis og refleksion over hvad der skete – for så at lave en ny plan og gentage processen.
- Vi skal ha støtte af en tutor eller coach som hjælper os med at se nye perspektiver og blinde vinkler og idet hele taget udfordrer vores komfortzone
Resultatet blev det første GROW Leadership kursus.
Kurset har udviklet sig meget undervejs siden – men de 4 grund principper er stadig det samme.
Over en 12 ugers periode veksler deltagerne mellem en uge hvor de har en coaching samtale med mig og en uge hvor de skal se 2-4 video lektioner a ca 20-30 min hver – Ugerne med video lektioner afsluttes med at de sender mig en refleksion over hvad de har fået ud af modulet. Den refleksion er så udgangspunktet for den følgende uges coaching samtale.
Du kan se en tidsplan med indhold for et typisk forløb her.
Det er min erfaring efter at have haft virkelig mange i gennem det her forløb – vi taler flere hundrede – at denne her online version er langt den bedste.
- Deltagerne tilegner sig stoffet i deres eget tempo.
- De kan spole tilbage og få noget gentaget hvis de har behov og holde en pause og tage notater når de vil.
- I forhold til klasse undervisning er det vild luksus at hver deltager har en times coaching mellem hvert modul – undervisningen bliver helt anderledes individuel.
- Vi kan starte kurset præcis når vi vil – og der er ikke nogen minimum hold størelse – een deltager er nok
- Der er ingen rejse-, forplejnings- eller lokaleomkostninger.
Når vi gør det på denne her måde bliver vi også utroligt flexible ifht til hvordan vi tilpasser kurset den enkelt virksomehed. Vi kan arbejde med deltager af gangen vi kan lave små dupper sov.
Hvis du har lyst til en uforpligtigende snak om hvad der kunne fungere for jer så book en tid med mig her.